HISTORIIKKI
SINFONISTA HARRASTUSTOIMINTAA VUODESTA 1982
Alku
Syksyllä 1982 soittohaluisella aikuisella musiikinharrastajalla oli pääkaupunkiseudulla tarjolla muutamia vaihtoehtoja. Harrastuspohjalla toimivia sinfoniaorkestereita oli mm. pari kappaletta Helsingin keskustassa, yksi Lauttasaaressa, yksi Kirkkonummella, mutta ei yhtään Espoon ja Kauniaisten alueella. Tämä aukko oli Leif Lukanderin mielestä täytettävä! (Myöhemmin ilmeni, että Kauniaisissa oli toiminut jousiorkesteri.) Kaunis Grani -lehdessä julkaistu ilmoitus kokosi pienen määrän kiinnostuneita henkilöitä kokoukseen, jossa päätettiin perustaa orkesteri. Pienen orkesterin ensimmäiseksi harjoitustilaksi tuli Vallmogårdin kellarikerroksessa sijaitseva kahvila, ja johtajaksi saatiin Tuomas Pirilä. Silloisen kaupunginjohtajan Åke Almarkin neuvosta orkesterista tuli kansalaisopiston opintoryhmä (tämä jäi tilapäiseksi järjestelyksi), ja jo tammikuussa esitettiin Tonava kaunoinen kansalaisopiston vuosijuhlassa. Orkesterin kokoonpano ei luonnollisestikaan ollut täydellinen, ja ulkopuolisia avustajia tarvittiin, kuten on tarvittu myöhemminkin.
Jäsenet
Heti orkesterin aloitettua toimintansa siihen liittyi jäseniä Kauniaisten lisäksi myös Espoosta, Helsingistä ja muualta lähiseudulta. Jäsenmäärä nousi pian n. 30 - 35 soittajaan, joista osa oli Polyteknikkojen Orkesterin entisiä jäseniä. Iloksemme orkesteriin on liittynyt useita eläkkeellä olevia Helsingin suurten orkestereiden entisiä jäseniä, ja muitakin jäseniä on liittynyt orkesteriin ilahduttavin määrin, niin että orkesterin nykyinen jäsenmäärä on yli 60.
Taiteellinen johto
Ohjattuaan ansiokkaasti orkesteria sen alkutaipaleella Tuomas Pirilä luovutti vuonna 1985 tahtipuikon chileläiselle viulistille ja orkesterinjohtajalle Luis Ramírezille. Tämän valoisa elämänasenne edisti osaltaan orkesterin piirissä edelleenkin vallitsevaa hyvää tunnelmaa. Ramírezin työ orkesterin parissa sai huomiota osakseen jo vuonna 1987, kun HS:n pelätty kriitikko Seppo Heikinheimo kirjoitti kiittävän arvostelun. Ramírezin lähes 10 vuotta kestäneen kauden aikana koettiin arvostettuja vierailuja: Ulf Söderblom, Ollitapio Lehtinen ja ukrainalainen Vjatšeslav Redia kävivät johtamassa orkesteria.
Vuonna 1995 taiteellinen vastuu siirtyi Ylermi Poijärvelle. Hänen vankka ammattitaitonsa ja pitkäaikainen kokemuksensa orkesterimuusikkona ja kapellimestarina tuottivat yhä parempia tuloksia harrastajaorkesterin valmentajan usein kärsivällisyyttä vaativassa työssä. Vuosina 2012 - 2017 orkesteria johti Tuomas Rousi. Vuoden 2018 alusta vuoden 2019 kevääseen kapellimestarina toimi Jackie Shin. Hänen seuraajakseen onnistuttiin toukokuussa 2019 saamaan Petri Sakari, arvostettu pitkän uran tehnyt orkesterinjohtaja. Konserttimestarina on Petrus Laitinmäki.
Solistit ja kuorot
Vuosien mittaan orkesteri on saanut tehdä yhteistyötä muutaman kuoron (mm. Kauniaisten kamarikuoron, Espoon Mieslaulajien ja Akateeminen mieskuoro Psaldon) sekä useiden kansallisesti (joissakin tapauksissa kansainvälisesti) arvostettujen solistien kanssa; esimerkkeinä mainittakoon oopperalaulajat Peter ja Petri Lindroos, Dilbér, Riikka Hakola ja Kirsi Tiihonen, oboisti Jouko Teikari, huilistit Mikael Helasvuo ja Stefan Stanciu, klarinetisti Christoffer Sundqvist, trumpetisti Pasi Pirinen, viulistit Antti Tikkanen, Minna Pensola ja Philippe Graffin, pianistit Valeria Resjan, Juhani Lagerspetz, Iiro Rantala ja Risto-Matti Marin, sellistit Erkki Rautio, Tuomas Ylinen, Joel Laakso, Seeli Toivio, Tuomas Lehto ja Senja Rummukainen, sekä popartisti Pave Maijanen. Toisaalta monet nuoret muusikot ja laulajat ovat saaneet tilaisuuden esiintyä orkesterin solisteina. Soitinsolistien joukosta löytyy melkein kaikkien tavallisten orkesterisoitinten taitajia (jopa saksofonisti!).
Ohjelmisto
Soitettavien teosten valinnassa on pitänyt pysyä melko ahtaiden rajojen sisällä, mutta on myös pyritty löytämään oma linja. Orkesterin kokoonpanosta johtuen on kahdenlaisia rajoituksia: toisaalta monet myöhäisromantiikan ja sen jälkeisellä kaudella syntyneet laajemmat teokset edellyttävät isompaa orkesteria, ja toisaalta on haluttu välttää sellaisia kappaleita, joissa ei kaikilla soittajilla ole "stemmoja". Nämä rajoitukset ovat johtaneet siihen, että ohjelmiston pääpaino on aikaisemmin ollut wieniläisklassikoiden ja varhaisromantikoiden musiikissa; viime vuosina on kuitenkin voitu tarttua myös myöhäisromantiikan mestariteoksiin. On pidetty tärkeänä löytää suurten mestareiden harvoin soitettuja sävellyksiä ja myös vähemmän tunnettujen säveltäjien teoksia. Oman taiteellisen ja teknisen osaamisen rajoja on luonnollisestikin huomioitu, joskaan virhearvioita ei ole aina voitu välttää.
Ohjelmistosta ei ole kuitenkaan kokonaan puuttunut viime vuosisadalla kirjoitettua musiikkiakaan. Sibeliuksen lisäksi useat suomalaiset 1900-luvulla toimineet säveltäjät ovat olleet edustettuina konserttiohjelmistossa, josta löytyy jopa muutama kantaesityskin.
Mielenkiintoisia poikkeuksia normaaliohjelmistosta ovat olleet Helsingin suomenkielisen työväenopiston oopperastudion kanssa toteutetut kaksi produktiota sekä eräs laulu- ja operettimusiikkia sisältänyt konsertti. Orkesteri on esittänyt myös viihde- ja tanssimusiikkia muutaman kerran. Kaunialan sairaalan potilaille on esiinnytty varsin usein vuosien varrella. Orkesterin keskuudesta koottu pienyhtye on viime vuosina säännöllisesti esiintynyt Kauniaisten vanhuksille, ja myös Jubilate-kuoron kanssa Kauniaisten musiikkijuhlien oheisohjelmaan kuuluneessa musiikkijumalanpalveluksessa ja kuoron omassa konsertissa marraskuussa 2019.
Harjoitus- ja esiintymistilat
Orkesterin ensimmäiset harjoitukset pidettiin Vallmogårdin kellarikerroksessa sijaitsevassa kahvilassa, joka oli kaikkea muuta kuin sopiva siihen tarkoitukseen. Sen jälkeen seurasi lyhyitä aikoja tilapäisissä harjoitustiloissa eri puolilla Kauniaista, kunnes pääsimme kotiutumaan meille erinomaisen hyvin sopivaan Villa Junghansin uudemman osan saliin.
Vuosien kuluessa orkesteri on esiintynyt monella paikkakunnalla eteläisessä Suomessa. Uuden Paviljongin valmistuttua vuonna 2002 tämä hieno sali on pääasiallisena konserttipaikkana. Ainoa tähänastinen ulkomaanmatka suuntautui Ruotsiin.
Hallinto ja rahoitus
Orkesteri on koko olemassaolonsa ajan ollut "itseohjautuva", joskin ulkoiset puitteet ovat vaihdelleet. Kauniaisten kaupunki tukee toimintaamme sekä rahallisesti että antamalla harjoitustilan ja konserttisalin käyttöömme veloituksetta.
Vuonna 2000 orkesteri sai yhteistyökumppanikseen Espoon työväenopiston, joka otti orkesteritoiminnan opinto-ohjelmaansa ja maksoi suurimman osan kapellimestarin palkasta. Tämä yhteistyö päättyi valitettavasti keväällä 2019.
Orkesterin puheenjohtajina ovat toimineet Leif
Lukander, Markus Ilmonen, Pekka Oksanen, Sakari Kuusi ja vuodesta 2024 lähtien Petri Saavalainen. Nykyisen
(2024) hallituksen muut jäsenet ovat Eveliina Klemola, Sakari Kuusi, Kari Huoponen, Marja Järvi, Arto Kallio ja Risto Veijola.